Tidløs mode og gamle håndværkstraditioner

By:

Et cashmere-tørklæde er et smukt og unikt stykke kunsthåndværk, der kan bruges til både hverdag og fest, og som har et tidløst udtryk, der passer til både en klassisk og til en mere rå og urban stil.
Tørklæder og sjaler af cashmere har eksisteret længe før, man begyndte at tale om mode i vores del af verden. Faktisk går de smukke og bløde tørklæders historie helt tilbage til 3. århundrede før vor tidsregning, hvor der refereres til uldsjaler fra Kashmir-regionen i gamle, afghanske tekster.
Den særlige uld, som cashmere-tørklæder fremstilles af, kommer fra cashmere-geder, der lever i området omkring Himalaya. Det kolde klima og de hårde vintre gør, at gederne udvikler en særligt blød og varm underuld under pelsen. Om foråret smider gederne den fine uld, og fibrene kan derefter indsamles, renses og spindes til tråde. Ulden kan så bruges til at væve stof, som farves og skæres til tørklæder. Der ligger århundreders erfaring, håndværk og traditioner til grund for denne produktion, og tørklæderne bliver endnu mere eksklusive af, at den særlige uldtype kun findes på gederne i netop dette område.
Tørklæderne kendes i den vestlige verden mest som cashmere-tørklæder, da det var i Kashmir-regionen, vores del af verden først stødte på den særlige uldtype, og på de smukke tørklæder og sjaler. Tørklæderne kaldes dog også pashmina-tørklæder. Ordet pashmina kommer oprindeligt fra persisk og betyder ”lavet af uld”, men kan også oversættes med ”det bløde guld”. Et meget rammende navn for det kostbare materiale, der er både blødere, stærkere og lettere end for eksempel almindelig fåreuld. Trods deres stærke og lunende egenskaber, er mange cashmere-tørklæder så fine og tynde, at de kan trækkes igennem en fingerring.
Cashmere-tørklæder passer til enhver garderobe. De smukke tørklæder og sjaler klæder alle, uanset alder, stil og størrelse, og man kan samtidig glæde sig over de gamle, stolte håndværkstraditioner, der ligger bag et ægte cashmere-tørklæde.

Posted in: cashmere